Flera månaders kö till tandläkaren

Beroende på pris, omdöme och läge kan en tandläkare bli betydligt mer populär än en annan. Dessutom kan trycket på kliniken även påverkas av snabb befolkningsökning som klinikerna inte hinner möta. Till dig som sökte vård hos en tandläkare i Bromma under sommaren 2019 gavs svaret att kön var ”cirka 4 månader”

I Sverige finns ett fritt val gällande vilken tandläkare man vill skriva sig hos. När barnen blir kallade till tandläkaren (när de är ca 2–3 år gamla) är det Folktandvården som kallar dem. Men sedan kan man som vuxen fritt välja var de ska gå. Man kan även byta mellan olika tandläkare utan att någon kostnad uppstår.

Men innan man bestämmer sig för att skriva sig på en klinik bör man kontrollera väntetiderna. Det visade inte minst en tandläkare i Bromma under sommaren 2019. Denna klinik (inom Folktandvården) hade tydlig information på sin hemsida att väntetiden för ”nya vuxna kunder” var ungefär fyra månader. En mycket lång tid för de som tänkt byta tandläkare och få sin årliga undersökning. För de som ville ha vård snabbare hänvisade de till andra tandläkare i Bromma inom Folktandvården. För de som helst ville gå till Folktandvården fanns kliniker inom 5km radie. Enklaste sättet att se hur lång väntetid som det är på de olika klinikerna är att gå in på deras hemsida då de flesta anger ungefärlig väntetid i samband med öppettiderna.

Läge är avgörande

För väldigt många är läget det mest avgörande när man väljer vilken klinik man vill skriva sig hos. Det är bekvämt att kunna gå till tandläkaren på ett par minuter eller kanske besöka kliniken på väg hem från träningen/jobbet.

Till stor sannolikhet var det just läget som var avgörande för att just denna tandläkare i Bromma hade så stort tryck och därmed lång väntetid. Kliniken ligger nämligen på Brommaplan precis där man kliver av gröna linjen. Utöver det finns det flera vårdinrättningar i samma hus så som hälsocentral och närakut.

Finns även privata alternativ

Utöver Folktandvården finns även ett par privata tandläkare i Bromma (besök tandläkarebromma.nu) som eventuellt gynnats av de långa köerna hos denna klinik hos Folktandvården. Någon direkt skillnad i vård är det inte mellan privat tandläkare och Folktandvården. Däremot kan de ha något olika upplägg gällande tidsbokning, priser och betalningsalternativ.