Hur registrerar jag en LEI-kod

hur-registrerar-jag-en-lei-kod

Att registrera en LEI-kod är idag mycket enkelt. Ansökan tar inte mer än en minut via sv.nordlei.org och efter att betalning skett kan man förvänta sig få sin kod samma dag alternativt dagen efter ansökan har skett.

  1. Ange företagsuppgifter

Det är mycket enkelt att fylla i en ansökan till LEI-kod. Många ansökningar innebär exempelvis att man enbart skriver in företagets namn varpå en hel del information automatiskt fylls i. Detta utifrån att systemet hämtar hem offentlig information från Bolagsverkets hemsida. Efter att namn på företag skrivits kan exempelvis organisationsnummer, adress och mailadress publiceras. Det man själv behöver se över är firmatecknarens namn, telefon och momsregistreringsnummer.

  1. Välj antal år

Nu väljs hur många år som LEI-koden ska vara aktiv. Det går ofta att välja mellan ett, tre eller fem år. Det finns flera fördelar att välja flera år. För det första blir priset per år billigare. Ett år kostar ungefär 700 kr men väljs fem år kan priset per år gå ner till 500 – 600 kr.

Den stora fördelen är däremot att förnyelse sker automatiskt varje år. En gång per år hämtas information från offentliga register och jämförs med de registrerade uppgifterna för LEI-koden. Om det inte stämmer uppdateras detta. I och med att man betalat för fem år sker detta varje år i fem år utan att man behöver lägga ner någon energi på detta.

  1. Betalning

Nästa steg är att betala koden. Detta brukar kunna ske med både kort, banköverföring och PayPal.

  1. Validering

Nu sker valideringen av det företag som ger ut koden. Med detta menas att de kontrollerar den information som skickats in och att LEI-kod kan ges ut med de registrerade uppgifterna.

De företag som hjälper till att registrera, förnya och validera LEI-kod kallas för LOU. Det är fristående organisationer som har fått godkänt av den övergripande organisationen GLEIF och som därmed finns registrerad i deras databas över godkända aktörer.

  1. Få LEI-kod

Hur fort det går innan en LEI-kod kan levereras beror lite olika beroende på hur snabb arbetsprocess som företaget har som ger ut koderna. Många har däremot lagt stort fokus på att snabb leverans. Ett exempel kan tas från en svensk aktör som lovar att LEI-kod levereras samma dag i det fall som ansökan kommit in före klockan 16.00.