Ta reda på om du är smittad – testa hemma

Ta reda på om du är smittad – testa hemma

Klamydia är en mycket vanlig sjukdom, den allra vanligaste bland ungdomar. 40 000 personer drabbas varje år och det är en sjukdom som stadigt ökar. Har du haft sex utan kondom med en tillfällig eller ny partner så ska du alltid testa dig även om du inte känner av några symptom. Nu förtiden kan du både testa dig på en vårdmottagning eller köpa ett självtest som du utför hemma.

Hur vet jag om jag kan ha blivit smittad?

Har du haft oskyddad sex med en person du inte känner så kan du ha blivit smittad av klamydia eftersom det är en så vanlig sjukdom. De flesta personer som drabbas av klamydia känner inte av några symptom alls. En minoritet av alla drabbade får klåda eller sveda i underlivet. En del kan känna verk i magen eller i pungen. Eftersom majoriteten inte får några symptom så är det mycket viktigt att du alltid testar dig om du kan finnas i riskzonen. Klamydia kan leda till infektion i livmodern och äggstockarna och till och med sterilitet.

Självtest för klamydia 

Det finns självtest av klamydia för både kvinnor och män. För kvinnor säljs testet med en bomullspinne som påminner om en tops. Testet är mycket enkelt att utföra. Du tar helt enkelt pinnen och för försiktigt upp den i underlivet och gnuggar. Sedan lägger du ner pinnen i ett speciellt kuvert som skickas till ett laboratorium. Du behöver inte betala någonting för att skicka testet. När du köper ditt självtest så får du en personlig kod, denna kod använder du sedan för att få ut ditt testresultat. Det brukar ta cirka 24 timmar innan resultaten finns tillgängliga på internet. Du loggar enkelt in på laboratoriets hemsida och får tillgång till testet med den personliga koden. För män är proceduren densamma med den skillnaden att de bara lämnar ett enkelt urinprov. Det är viktigt att du snabbt får medicin om det skulle visa sig att du är drabbad av klamydia.

STD-mottagning

En STD-mottagning är en speciell vårdinrättning för sexuellt överförbara sjukdomar. Alla personer är välkomna dit oavsett könsidentitet eller sexuell läggning. Om du inte vill göra ett självtest hemma kan du boka en tid på en STD-mottagning för att göra ett klamydiatest. Det är gratis och skulle du behöva antibiotika så betalar du ingenting för medicinen. Väl på plats får du lämna ett urinprov, tänk på att inte kissa minst en timme innan du ska lämna urinprovet.