Vad utmärker en barncykel?

En barncykel påminner mycket om en vuxencykel men har några utmärkande drag. Det första som man kanske kommer att tänka på är storleken. En barncykel är mycket mindre än en cykel för vuxna. Barncyklar har ofta lite annorlunda tillbehör jämfört med andra cyklar, till exempel kan cyklarna vara utrustade men en liten barnsits där man kan sätta gosedjur eller dockor och en lite cykelkorg för leksaker. En del barncyklar har en liten cykelväska där barnet kan lägga ner leksaker. Ibland saknar barncyklar ekrar på hjulen, hjulen kan istället vara målade med olika motiv. Färgerna skiljer sig ofta åt, en barncykel har ofta lite starkare färger jämfört med en cykel för vuxna. 

Hur hitta rätt storlek? 

Att köpa en barncykel för första gången brukar vara ett speciellt ögonblick. De flesta barn ser verkligen fram emot att lära sig cykla och vill gärna vara delaktiga i köpet av barncykel. Ta gärna med ditt barn till cykelaffären så att hen kan prova att sitta på cykeln. Det är viktigt för att ni ska se att det är rätt storlek på cykeln. Om barnet är mellan fem-sex år ska hen kunna nå ner med båda fötterna till marken när de sitter på sadeln. Större barn som är över sex år ska kunna nå ner med en fot till marken. 

När kan man börja använda en barncykel? 

Även om många barn tjatar och vill lära sig cykla redan när de är fyra år gamla så kan det var klokt att vänta lite. Det är ungefär vid sex års-åldern som deras koordination och balans är så pass utvecklad att de kan klara av att kontrollera en barncykel. Börjar man tidigare än så är risken för fallskador mycket större plus att barnen kommer att bli arga och frustrerade för att de inte klarar av att behärska cykeln och att hålla balansen. 

Hur lär man sig att använda en barncykel? 

Det finns inga genvägar när man ska lära sig cykla, det enda som gäller är att öva och öva. Förr var det vanligt att man satte på stödhjul på barnens första cykel, tanken var att barnet först skulle bekanta sig med cykelns olika funktioner, till exempel att lära sig hur man bromsar och hur växlarna fungerar innan man börjar öva balansen. Problemet med denna metod är att många barn behåller stödhjulen väldigt länge och inte vill ta bort dem och därför övar de inte upp balansen