Skor – nyckeln till en lyckad upplevelse

Om du gillar att vistas i skog och mark så är vandring en riktigt härlig fritidssysselsättning. Sverige är ett fantastiskt land med mycket natur och det finns oändligt många vandringsleder i stort sett över hela landet. Även om vandring är en relativt skonsam motionsform så innebär den ändå en viss belastning på kroppen, framförallt på fötter, vrister och vader. Se därför till att införskaffa ett par bekväma och funktionella vandringskängor så du kan njuta av den storslagna naturupplevelsen.

Om du är van vid att vandra vet du säkert hur skönt det är att använda väl ingångna skor som fötterna känner igen och är bekväma i. Det finns egentligen ingen sko som är helt perfekt utformad för våra fötter utan det är faktiskt våra fötter som ”stöper om” skorna när vi använder dem ofta.

De flesta välsorterade sport- och fritidsaffärer har ett stort utbud av vandringskängor av god kvalitet. Undvik impulsköp och ta istället god tid på dig så att du har hunnit känna efter att skorna sitter bra och passar dig innan du köper dem. För inspiration finns här länk till utbudet skor hos outdoorexperten.se

Några goda råd på vägen

Så vilka är då de viktigaste faktorerna när du ska investera i ett par nya vandringskängor? Förutom god kvalitet och komfort finns det en del andra faktorer som kan vara värda att ta hänsyn till:

En sak som inte många känner till är att ju färre sömmar ett par kängor har desto bättre hållbarhet och vattentäthet har dem. 
Fötter har en tendens att svullna upp när man är ute och vandrar längre sträckor, Köp därför en halv storlek större än normalt.
Prova skorna tillsammans med de strumpor du tänkt ha på dig när du vandrar så att du känner av om skorna glappar eller sitter för hårt.

Rådfråga gärna butikspersonalen om du har svårt att hitta en modell som passar dig. När du väl hittat ett par kängor som du fastnat för bör du be om att få ta dem på öppet köp så att du får möjlighet att prova dem hemma i lugn och ro.