Prisvärda komponenter till din cykel

Prisvärda komponenter till din cykel

När du ska köpa en ny cykel kan du ofta få en instegsmodell för en billig peng och komma igång med cyklingen på ett snabbt och enkelt sätt. Det kommer dock komma ett tillfälle då du har blivit så pass biten av cyklingen att du gärna vill uppgradera din cykel för att göra den snabbare, mer bekväm eller helt enkelt mer unik. När det tillfället kommer kan det vara svårt att veta vad du ska lägga pengarna på. Om din cykel inte tillhör den dyraste kategorin och du vill ta din cykling till nästa nivå kan du följa nedanstående råd för att få den bästa valutan för pengarna när du uppgraderar din cykel.

Bromsklossar

En uppgradering av bromsklossar är ett bra val för dig som har en instegsmodell till cykel. Genom att uppgradera dina bromsklossar kan du på ett kostnadseffektivt sätt förbättra din cykels prestanda. Bra bromsklossar ökar din säkerhet genom att ge dig mer stoppkraft och bättre bromsförmåga vid nederbörd. En pålitlig bromsning ger dessutom ditt självförtroende en boost, vilket gör att du vågar pressa dig själv ytterligare i kurvorna.

Om din cykel har hjul av kolfiber är det viktigt att du väljer rätt typ av bromsklossar eftersom ett felaktigt val kommer leder till ett tjutande ljud när vid inbromsningar och försämrad prestanda. Bromsklossar för kolfiberhjul är betydligt mjukare än andra bromsklossar, vilket också ger en minskad minskad livslängd.

Kablar

En av de billigaste uppgraderingarna av din cykel du kan göra, men som ofta faller i glömska, är nya kablar. Ett par nya kablar innebär att såväl bromsförmågan som växlingen förbättras. Du vet med säkerhet att det är dags att byta ut kablarna när växlingen blir så pass dålig att inga justeringar hjälper eller när bromsreglagen blir trögare. Beroende på hur ofta du cyklar och i vilka förhållanden bör du byta ut dina kablar en gång per säsong.

Detta gäller om du cyklar regelbundet i torrt väder. Om du cyklar mycket i alla möjliga väderförhållanden bör du byta ut kablarna två gånger per år. Särskilt om du tävlar är det viktigt att växlingen är mjuk, eftersom du inte vill fumla med växlarna när du sprintar mot målet.

Att uppgradera sina cykelkomponenter gör både det roligare att cykla och många av cykelkomponenterna ger faktiskt mer effekt än man tror.