Kul prylar

Hur håller man ölen kall i en sommarstuga som inte har el? Ett alternativ är att ta med all dryck i en kylväska som även är fullproppad med is. Det är bra men med tanke på att det är riktigt varmt runt om kylväskan kommer det till slut bli varmt inne i den ändå. Lösningen kan vara en kylbrunn. Den fungerar i likhet med en klassisk jordkällare men är betydligt mindre och är därmed något som går att skapa om man bara orkar ta några få spadtag.

Så fungerar kylbrunn

Under marknivå är det betydligt svalare än ovan jord. Därmed är de där man ska lägga saker som ska hållas svala. Detta visste man redan på stenåldern då gropar grävdes för att förvara livsmedel. Sen kom jordkällaren och idag är det kylbrunnen. Nu är visserligen kylbrunnen betydligt mindre än en jordkällare men tanken är ändå samma.

 
Kylbrunn (Cool-Well Kylbrunn) består av en hink som sätts ner i ett hål i marken. På denna sätts ett lock för att bevara kylan nere i brunnen/hinken. Just denna modell har en burkhållare som kan föras ner i brunnen. Denna rymmer 24 burkar/småflaskor och en vinflaska. Men i princip kan man lägga vad som helst i brunne. Exempelvis kan köttet läggas i en plastpåse och sedan omslutas med en handduk med kylklampar som tagits med från hemmet. Den som inte har kylklampar kan i detta fall använda engångskylning (används vid brännskador) För även om det är svalt i brunnen så ska man vara extra noga med att tillföra kyla när det kommer till kött.

 
Kom ihåg att lägga frigolit eller en handuk högst upp i brunnen för att kylan verkligen ska stanna kvar. Cool-Well går att köpa på Cool Stuff