Cykelhjälmar för alla slags cyklister

Cykelhjälmar för alla slags cyklister

Om du har gett dig ut på nätet i jakt på en ny cykelhjälm, har du säkert fått erfara att det finns ett stort utbud av olika slags cykelhjälmar på marknaden. Det finns till exempel hjälmar som är framtagna för cyklister som främst cyklar i stadsmiljö eller pendlar till jobbet på sin cykel. Dessa hjälmar är ofta ganska billiga och bekväma att bära. De kan även användas till andra aktiviteter såsom att åka skateboard eller inlines. Vissa hjälmar har ett visir som skyddar ögonen från sol och regn. De flesta cykelhjälmar av denna typ går att anpassa så du kan bära dem året runt, till exempel genom att bära en mössa under hjälmen på vintern.

Oavsett vilken typ av cykelhjälm du bestämmer dig för att köpa, är det viktigt att du vårdar den ordentligt. Cykelhjälmar är gjorda för att kunna uthärda en hård smäll. När din hjälm väl har varit inblandad i en kollision är det därför dags att köpa en ny. Även om du inte kan se tydliga tecken på skada på hjälmen är den förbrukad. Om du känner dig osäker bör du ta det säkra före det osäkra och byta hjälm. Cykelhjälmar som inte är involverade i olyckor beräknas ha en livslängd på ungefär sex år.

Cykelhjälmar för mountainbikecykling

Det finns även cykelhjälmar som är särskilt framtagna för mountainbikecyklister. Denna kategori hjälmar värderar en högre nivå av skydd högre än aerodynamik eller en låg vikt. Det rör sig ofta om hjälmar med ett hårt skal som har ett tjockt plastmaterial utanpå ett EPS-skum. Det yttre skalet skyddar ditt huvud, vilket kan liknas vid en melon, från föremål såsom trädgrenar. Hjälmar för MTB-cykling täcker dessutom en större del av huvudet, inte minst baksidan och sidorna av detta.

De flesta cykelhjälmar för mountainbikecykling har ett visir som skyddar dina ögon från lera, regn och lågt hängande trädgrenar och andra föremål i spåret. Dessa hjälmar lämpar sig väl för all slags mountainbikecykling, men du kan även använda dem till BMX-cykling eller när du åker bräda. Det finns modeller som täcker hela huvudet, inklusive öron, kinder och käkben. Dessa hjälmar är utformade för mer aggressiva former av mountainbikecykling.